Povratak

Gnojni prištići i slijepljene crne točkice na koži psa | Kontaktni dermatitis i komedoni

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Neki dan napipali smo kvržicu malo iznad repa psa, na donjem dijelu leđa. Izgleda kao gnojni prištić. Kroz nekoliko dana pojavile su se još dvije, s time da mu je jedno područje kože, kada se razmaknu dlake, puno crnih točkica koje su priljepljene na kožu i ne mogu se skinuti, gusto su smještene jedna do druge. Inače, koristimo Frontline, svaki mjesec ga pošpricamo. Zanima me što su te crne točke i kako ih otkloniti, te što sa tim prištićima? Da li se smiju dirati ili da ih pustimo na miru? Hvala. Ivana

O: Promjene na koži Vašeg psa koje opisujete mogu biti različite etiologije. Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao snažna reakcija već nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom. U podlozi je upalni proces, bez alergijske ili imunološke reakcije. Dolazi do oštećenja površinskog sloja kože, u vidu crvenila, prištića ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrbež može i ne mora biti izražen. Kronični oblik nastaje nakon dužeg djelovanja s vanjskim čimbenikom.

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje 24 - 48 sati nakon kontakta s alergenom. U psa je često posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen), ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava i dr. Vrlo često se dermatitisi javljaju i kao posljedica prepunih analnih vrećica, iz kojih se sekret analnih žlijezdi ne prazni u debelo crijevo.

Sljedeće, dermatitis može nastati i kao obrambena reakcija organizma na vanjske i unutarnje štetne čimbenika. Uzročnici upale kože mogu biti traumatski, infekcijski, toksički, alergijski, parazitarni, gljivični, kontaktni, seboroički, atopički i neurogeni. Tijek upale može biti akutni, subakutni ili kronični, a klinička slika prepoznatljiva je po crvenilu, oticanju, vlaženju, svrbežu ili žarenju, nastajanju krasta i ostalim florescencijama.

S obzirom na to da opisujete i pojavu crnih točkica prilijepljenih za kožu, opisane kožne promjene mogu biti rezultat invazije buhama sa posljedičnom alergijskom reakcijom, naročito s obzirom na to da se buhe znaju nakupiti oko baze repa i na tom mjestu ostaviti izmet koji izgleda poput prljavštine, malih crnih točkica. One se, u pravilu vrlo lako uklanjaju blagim šamponom za pse ili onim protiv buha. No, isto tako može se raditi i o pojavi komedona (mitesera).

Komedoni nastaju pri pojačanoj proizvodnji masnoće (sebuma) kože kada izlazni putevi folikula žlijezde lojnice orožnjaju. Naseljavanje komedona bakterijama izaziva upalu folikula i okolnog tkiva te pojavu opisanih promjena. Aktinički komedoni u pasa javljaju se u vezi i s kroničnim solarnim dermatitisom (upalom kože zbog osjetljivosti na sunce). Sindrom je neuobičajen, ali i viđen često kod izlaganja suncu što je slučaj sa onim psima koji borave vani. Najčešće su to  upaljeni i prošireni folikuli dlake, koji sadrže tamni, keratinizirani i sirasti sadržaj. Javljaju se najčešće i po trbuhu, postranim naborima, unutrašnjosti bedra, na gornjoj strani njuške. Bolesti kod kojih se komedoni također pojavljuju su demodikoza i Cushingova bolest. Samo komedoni su kozmetički problem i, ukoliko nema sekundarne infekcije, lako se kontroliraju rutinskom simptomatskom terapijom.

Kao i kod svake bolesti, kod donošenja dijagnoze, anamneza i opći klinički pregled sa naglaskom na pregled kože imaju veliku ulogu. Sa promijenjenih mjesta treba uzeti strugotinu kože kako bi se isključio kožni parazit, bris kože kako bi se nasadila kultura gljivica te bakteriološka kultura. Za potvrdu dijagnoze služi biopsija kvržice. Također, mogu se provesti i specijalni imunološki testovi (imunofluorescencija i imunohistokemija) ukoliko se biopsat pokaže nespecifičnim.

Dijagnostika i liječenje kožnih bolesti mogu biti veoma zahtjevni, a ovise o primarnom uzroku. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran. Ukoliko je prošlo više od mjesec dana od zadnje primjene navedenog sredstva protiv vanjskih parazita, svakako bi aplikaciju trebalo ponoviti, a po potrebi tretirati i okolinu ljubimca protiv razvojnih oblika buha primjerenim sredstvima (Biokill, Biotol, BioinsectShocker sprej i sl.)

Također, preporuka je uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm" kapsula koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Indicirana je i uporaba medicinske hrane koja sadrži omega masne kiseline, vitamine C i E, te cink (Purina Hypoallergenic, Royal Canin Sensitivity control i Hypoallergenic, Animonda Integra Sensitive te Eukanuba Dermatosis).

Savjetujem Vam da se sa ljubimcem obratite u Vašu veterinarsku ambulantu ili na Veterinarski fakultet Kliniku za unutrašnje bolesti kako bi se mogle provesti sve potrebne pretrage za postavljanje dijagnoze te na osnovu nalaza preporučila adekvatna terapija i pomoglo u zdravstvenom problemu Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr